NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: Hoogste loonstijging in tien jaar

12 februari 2020 • De Peiling

De lonen zijn in tien jaar tijd niet zo hard gestegen als in januari. Omdat tegelijkertijd de prijzen veel minder hard stijgen, houden werkenden volgens het CBS meer geld over om uit te geven.

Loonstijging
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend dat de lonen in het bedrijfsleven de afgelopen maand stegen met 3,4 procent. Ter vergelijking: over heel 2019 stegen de lonen bij bedrijven met 2,4 procent

Btw omhoog
Vorig jaar merkten mensen weinig van die loonsverhoging, omdat de prijzen hard omhoog gingen. Vooral eten en drinken werden duurder door de verhoging van het lage btw-tarief. Ook waren mensen meer geld kwijt aan hun energierekening omdat de energiebelasting werd verhoogd.

Rooskleurig
Dit jaar ziet het er rooskleuriger uit. De inflatie is in januari gezakt, van 2,8 procent in december naar 1,7 procent vorige maand. Er zijn dit jaar geen belastingverhogingen die doorwerken in de prijzen en vooral elektriciteit is goedkoper geworden.

Wat merk jij?
Het CBS denkt dat de koopkracht van de meeste werkenden dit jaar stijgt. Merk jij daar iets van? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling