Spitstijd
Nu op NH Radio:
Spitstijd

De Peiling: Hondenbelasting over invoeren of overal afschaffen?

5 februari 2020 • De Peiling

In de ene gemeente betaal je het wel, in de andere niet: Hondenbelasting. Dit jaar heffen in Nederland 193 gemeenten belasting op het bezit van een hond. Dat zijn er 8 minder dan vorig jaar. Wat vind jij? Moet hondenbelasting overal worden afgeschaft of juist overal worden ingevoerd?

Duurste gemeenten
De bedragen die gemeenten rekenen voor het houden van een hond lopen sterk uiteen. Landelijk is de stad Groningen het duurst voor hondenbezitters. Daar betaal je voor een hond 129,60 euro belasting per jaar. Bij ons in Noord-Holland is Hilversum koploper met 105,48 euro voor de eerste hond. Een tweede hond kost het baasje 176,88 . Voor een derde hond betaal je in Hilversum 242,64 euro belasting.

Afgeschaft
In Noord-Holland hoeven inwoners van Castricum, Koggenland, Uitgeest en Zandvoort sinds het begin van dit jaar niks meer te betalen voor hun hond omdat de hondenbelasting in de gemeenten is afgeschaft.

Geen doelbelasting
Hondenbelasting is geen doelbelasting. Gemeenten zijn dus niet verplicht om de opbrengst aan hondenfaciliteiten te besteden of aan het opruimen van poep. De opbrengst verdwijnt in de algemene middelen.

Petitie
Gary Yanover heeft vorig jaar een petitie met 60.840 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer tegen hondenbelasting. Hij vindt het discriminatie van hondenbezitters. “Want mensen met een kat of paardenliefhebbers betalen niet, terwijl zij met hun dier ook gebruik maken van de openbare ruimte. Bovendien is het oneerlijk dat je in de ene gemeente wel hondenbelasting moet betalen en in een andere niet.”

Wat vind jij?
Moet de hondenbelasting overal worden afgeschaft of juist overal worden ingevoerd? We horen graag hoe jij daarover denkt.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling