June Tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June Tot Twaalf

De Peiling: Grootste huurstijging in zes jaar tijd

7 september 2020 • De Peiling

Per 1 juli betaalden huurders gemiddeld 2,9 procent meer huur dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging sinds 2014. Is de jaarlijkse huurverhoging nog op te brengen of wordt het tijd om de huren te bevriezen? Wat betaal jij per maand?

Stijging
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat dat Woningcorporaties de huur van sociale woningen met gemiddeld 2,7 procent liet stijgen. In de vrije sector stegen de huren met 3 procent. In grote steden stijgen de huren het snelst. In Amsterdam kwam er per 1 juli gemiddeld 3,5 procent bij.

Inflatie
De hogere huren zijn vooral het gevolg van de hogere inflatie. De maximaal toegestane huurstijging is gekoppeld aan de inflatie: als de inflatie omhoog gaat, mogen de huren harder meestijgen.

Nieuwe bewoner betaalt meer
Verhuurders zijn niet gebonden aan een maximale huurstijging als er een nieuwe huurder in de woning trekt. De gemiddelde huurverhoging bij een nieuwe bewoner lag vorig jaar op 9,5 procent. Het jaar ervoor was dit nog 8,2 procent.

Elke twee jaar stevig omhoog
Sinds 2016 mogen verhuurders tijdelijke huurcontracten afsluiten van maximaal twee jaar. Dit had het huren van woningen makkelijker moeten maken en het aanbod moeten vergroten. In de praktijk betekent het volgens de Woonbond vooral extra geld voor de verhuurder die nu elke twee jaar nieuwe huurders voor de woning kan regelen en de huur naar believen kan verhogen.

Huurstijging bevriezen
Een meerderheid van de Eerste Kamer wilde dat de gebruikelijke huurverhoging op 1 juli niet zou doorgaan vanwege de coronacrisis, maar tweemaal legde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een motie hierover naast zich neer. De Eerste Kamer steunde vervolgens een motie van afkeuring tegen de minister, wat zeer zeldzaam is.

Wat vind jij?
Er is een groot tekort aan betaalbare woningen. In de vrije sector schieten de prijzen door de woningnood omhoog en ook een sociaal huurhuis wordt steeds duurder. Is die jaarlijkse huurverhoging nog op te brengen of wordt het tijd om de huren te bevriezen? Wat betaal jij per maand?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling