NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: GroenLinks wil drie dagen gratis kinderopvang voor ieder kind

26 november 2019 • De Peiling

Ieder kind moet recht krijgen op drie dagen gratis kinderopvang per week. GroenLinks-leider Jesse Klaver wil zo een einde maken aan de rompslomp rond de kinderopvangtoeslag. Bovendien zou drie dagen opvang goed zijn voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Wat vind jij van dat idee?

Toeslag afschaffen
GroenLinks wil de huidige kinderopvangtoeslag afschaffen. Het geld dat daarmee wordt bespaard, moet worden besteed aan drie dagen per week gratis kinderopvang. “Zelfs met je ogen dicht zie je dat het systeem dat wij voor toeslagen hebben ontwikkeld niet werkt”, zegt partijleider Jesse Klaver tegen Trouw. Het huidige systeem van toeslagen zorgt voor veel problemen met ouders die te veel of te weinig toeslag krijgen. Duizenden ouders hebben grote bedragen moeten terugbetalen.

Ontwikkeling
Net als onderwijs moet kinderopvang een publieke voorziening worden, stelt GroenLinks. “Op die manier brengen wij jonge gezinnen niet langer in de problemen via een niet werkend toeslagensysteem”, zegt Klaver. “Ook vind ik het belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen dat zij zo snel mogelijk naar de opvang gaan en voorschoolse educatie krijgen. Dat is een investering in hun toekomst.”

Winstbelasting verhogen
GroenLinks wil drie dagen gratis opvang betalen met onder meer het geld dat nu wordt uitgegeven aan kinderopvangtoeslag: jaarlijks 3,4 miljard euro. Maar dat is niet genoeg. Er is nog 2,1 miljard extra nodig. Dat wil Klaver financieren door de winstbelasting van bedrijven te verhogen.

Wat vind jij?
Is drie dagen gratis kinderopvang per week voor ieder kind een goed idee of niet? We horen graag hoe jij daar over denkt.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling