NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

De Peiling: GroenLinks wil alle jongeren 10.000 euro startkapitaal geven op hun 18e verjaardag

8 oktober 2020 • De Peiling

Alle jongeren in Nederland moeten op hun 18de verjaardag 10.000 euro op hun rekening gestort krijgen als ‘startkapitaal’. Zonder voorwaarden. Miljonairs moeten dit idee van GroenLinks via de belasting gaan betalen. Goed idee ja of nee?

Startkapitaal
De 10.000 euro startkapitaal kunnen de jongeren volgens GroenLinks gebruiken voor hun eigen ontwikkeling. Ze kunnen er bijvoorbeeld collegegeld van betalen, zich omscholen of een eigen bedrijfje beginnen. De partij wil geen voorwaarden aan het geld verbinden, dus het mag ook aan iets anders besteed worden, maar hoopt dat jongeren het wijs besteden.

2,2 miljard
Het plan uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks, kost 2,2 miljard euro per jaar. Om dat te betalen moeten mensen met een vermogen van meer dan een miljoen euro ieder jaar één procent van hun vermogen boven dat bedrag aan de overheid afdragen. Wie meer dan twee miljoen bezit, betaalt twee procent. De partij noemt dat een ‘solidariteitsbijdrage’.

Schulden
Studerende jongeren bouwen nu na hun 18e snel een flinke schuld op. Sinds de basisbeurs is afgeschaft en het leenstelsel is ingevoerd loopt het schuldbedrag snel op. Het Centraal Planbureau gaat uit van een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro.

Dure Amsterdamse studentenkamers
Studenten zijn tegenwoordig veel geld kwijt aan huisvesting. Vooral in Amsterdam zijn de prijzen van een studentenkamer de afgelopen jaren explosief gestegen naar gemiddeld meer dan 600 euro per maand. Wie er een eigen douche bij wil betaalt nog meer.

Wat vind jij?
Wat zou jij doen als je 18 was met die 10.000 euro van GroenLinks? Wat vind je van het plan om jongeren niet met een studieschuld maar met een startkapitaal aan het volwassen leven te laten beginnen? We horen het graag!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling