Spitstijd
Nu op NH Radio:
Spitstijd

De Peiling: Geloof jij dat je er op vooruit gaat dit jaar?

23 januari 2020 • De Peiling

Vrijwel iedereen krijgt volgens het Nibud dit jaar meer te besteden. Vooral werkende ouders met kinderen gaan erop vooruit. Mensen met een uitkering en gepensioneerden krijgen er het minst bij. Geloof jij dat je er op vooruit gaat dit jaar?

Nibud
Dat we er vrijwel allemaal in koopkracht op vooruit gaan is berekend door budgetinstituut Nibud. Met koopkracht wordt bedoeld hoeveel je met je inkomen aan spullen en diensten kunt kopen. Er is in de cijfers rekening gehouden met een gemiddelde prijsstijging in 2020 van 1,6 procent.

100 euro per maand
Meer huishoudens hebben in 2020 recht op een kindgebonden budget doordat de inkomensgrens is verhoogd. Ook komen meer huishoudens voor huurtoeslag in aanmerking. Werkenden met kinderen krijgen er gemiddeld 1,5 tot 2,5 procent bij. Dat komt neer op zo’n 100 euro per maand. Sommigen krijgen 4,5 procent meer te besteden. Op de site van Nibud kan per huishoudtype worden berekend wat er verandert in koopkracht.

Pensioen
Mensen met een uitkering en gepensioneerden gaan er vaak minder dan 1 procent op vooruit. Dat komt deels doordat veel pensioenfondsen de pensioenen niet kunnen laten meestijgen met de prijzen. Bij een enkele groep, bijvoorbeeld een specifieke groep zelfstandigen met kinderen, daalt de koopkracht.

Wat denk jij?
Denk jij dat het Nibud het bij het rechte eind heeft en dat je dit jaar meer te besteden hebt? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling