De Keuze van Cor
Nu op NH Radio:
De Keuze van Cor

De Peiling: Geen eigen parkeerplek meer bij nieuwbouwwoning

16 januari 2020 • De Peiling

Kopers van nieuwbouwwoningen hoeven niet langer op een parkeerplek te rekenen. Steeds meer gemeenten verlagen hun parkeernorm. Je auto voor de deur kwijt kunnen is niet meer vanzelfsprekend. Autodelen is het devies. Of anders verder weg parkeren. Wat vind jij daarvan?

Minder parkeerplekken
Vanwege de stijgende woningnood en de opkomst van moderne vervoersvormen als deelauto’s zetten colleges van B&W massaal het mes in het aantal beschikbare parkeerplekken, zo blijkt uit een inventarisatie van het AD. Utrecht besloot vorige week dat de nieuwe, 10.000 woningen tellende Merwedekanaalzone autovrij wordt. Voor iedere drie woningen is er slechts één parkeerplaats beschikbaar. En niet voor de deur, maar in een ondergrondse parkeergarage aan de rand van de wijk.

Andere steden
Ook Den Haag, Dordrecht, Diemen, Eindhoven, Groningen, Haarlem en Leiden hebben recent lagere parkeernormen vastgesteld voor nieuwbouwlocaties. Eerder deed Amsterdam dat al. In veel andere steden, zoals Purmerend, wordt erover nagedacht.

Parkeernorm omlaag
De parkeernorm voor nieuwbouw was altijd 1,8 parkeerplaatsen per woning. “In steeds meer grotere steden zie je parkeernormen echter naar 0,3 of soms 0,2 plekken per woning gaan”, zegt gebiedsdeskundige en hoogleraar Friso de Zeeuw. “Gemeenten wijzen op de opkomst van nieuwe mobiliteitsvormen als deelauto’s en fietsen. De noodzaak tot autobezit vervalt daardoor. De huidige problematiek rond stikstof vergroot de urgentie.”

Wat vind jij?
Kunnen we de parkeerplek bij huis wel missen of lopen gemeenten nu wel heel erg hard van stapel? Waar gaan we straks onze elektrische auto’s opladen als er voor de deur geen plek meer is? We horen graag hoe jij daarover denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling