NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: ‘Geef oudere met AOW’tje vergoeding voor dakloze in huis’

30 oktober 2019 • De Peiling

Ouderen met een grote woning zouden een financiële vergoeding moeten krijgen als ze tijdelijk een dakloze in huis nemen. GroenLinks denkt met dit plan allerlei problemen op te lossen, zoals de groei van het aantal daklozen en de eenzaamheid onder ouderen. Wat vind jij van dit idee?

 

Meer daklozen
De laatste jaren zijn duizenden mensen in de daklozenopvang beland, omdat ze plotseling hun huis werden uitgezet na een scheiding of door financiële problemen als een tijdelijk contract niet verlengd werd. Door de krapte op de huizenmarkt is het niet makkelijk een betaalbaar huis te vinden, waardoor mensen dakloos worden en een beroep doen op de daklozenopvang. Die opvang is eigenlijk bedoeld voor daklozen met psychische- of verslavingsproblemen.

Grote huizen
Aan de andere kant woont ongeveer de helft van alle Nederlanders in een huis dat eigenlijk te groot voor ze is en waar veel meer mensen in zouden kunnen verblijven. Doorstromen naar een kleinere woning of naar een seniorenflat gaat moeilijk, omdat ook dit type woningen uiterst schaars is.

Barmhartigheidsbonus
“Daarnaast zijn veel ouderen eenzaam en hebben ze met alleen een AOW’tje geen riant inkomen”, zegt Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema van GroenLinks in het AD. “Wij willen deze mensen bij elkaar brengen met een financiële stimulans, een barmhartigheidsbonus.” In Amsterdam wordt al met die aanpak geëxperimenteerd. Renkema vraagt aanstaande woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer aan staatssecretaris Blokhuis de landelijke invoering van zo’n barmhartigheidsbonus te onderzoeken.

Wat vind jij?
Is dit een goed plan waarmee we iets doen aan de woningnood, daklozenproblematiek en eenzaamheid en armoede onder ouderen, of lijkt dit je geen goed idee? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling