June Tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June Tot Twaalf

De Peiling: Geef jij nog fooi?

27 augustus 2020 • De Peiling
Mensen geven steeds minder fooi in café’s en restaurants. Ook maaltijdbezorgers krijgen minder. Vooral als er met de pinpas betaald wordt schiet het extraatje voor het personeel er geregeld bij in. Geef jij nog fooi?

 
Minder contant
Na een drankje in het café je kleingeld neerleggen of een potje geld in huis bewaren voor de pizzabezorger wordt minder gebruikelijk. We betalen steeds meer digitaal. Ook met de pinpas, iDEAL of Apple Pay is het mogelijk om een fooi te geven, maar dat doen veel mensen niet, meldt FNV Horeca.
 
Thuisbezorgd
Klanten van maaltijdbezorgdienst Thuisbezorgd kunnen sinds mei kiezen voor een online fooi van 5, 10 of 15 procent. Een op de tien klanten doet dat, zegt het bedrijf. Bij bezorgdienst Deliveroo geeft een op de vijf klanten een digitale fooi. Sommige mensen kiezen ervoor de bestelling online te betalen en de bezorger aan de deur alsnog een contante fooi te geven.

Horeca
De tijd van de vele fooien in de kroeg en het restaurant is definitief voorbij, denkt Edwin Flek van FNV Horeca. “Gasten zijn volgens mij wel bereid om fooi te geven, maar door digitaal betalen staan ze er minder bij stil”, zegt hij tegen de NOS. “En het is ook niet echt gastvrij om als ober te vragen: ‘wat kan ik ervan maken?'”

Fooiencultuur
“Bij het gebrek aan contant geld moeten er andere manieren gevonden worden om fooi te geven”, zegt etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo. Zij geeft bedrijven en consumenten advies hoe zij met dit soort situaties om kunnen gaan. “Hoewel het hier niet verplicht is, zoals in Amerika, vinden mensen het in branches als de horeca wel normaal om een fooitje te geven. Het zit dus ook in onze cultuur.”

Wat doe jij?
Geef jij nog fooi op een terrasje? En hoe doe je dat als je eten laat thuisbezorgen? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling