De Peiling
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

De Peiling: ‘Filmpje of foto delen van ongeluk: 21.000 euro boete of de cel in’

7 oktober 2020 • De Peiling

Omstanders die foto’s of filmpjes online zetten van slachtoffers van een ongeluk, moeten een boete van 21.000 euro celstraf krijgen. Daarvoor pleiten CDA, PvdA en GroenLinks in een wetsvoorstel. Vind jij dat een goed idee?

Kwalijke sensatiezucht
Met de wet moeten mensen die kwetsbaar, hulpbehoevend of overleden op straat liggen, beter worden beschermd tegen wat de partijen ‘kwalijke sensatiezucht’ noemen. Ze vinden het onacceptabel dat omstanders een slachtoffer filmen en de beelden online plaatsen.

Gefilmd na een ongeluk
Melanie uit Amsterdam maakte het een aantal jaar geleden mee en vindt het goed dat ramptoeristen worden aangepakt. “Ik heb een ernstig auto-ongeluk gehad. Ook daar werden foto’s gemaakt en gefilmd. De mensen die dat doen hebben echt ergens hun verstand verloren. Ze hebben geen idee hoe het voor een slachtoffer is. Het is dat ik door dat ongeluk niet in staat was om naar deze mensen toe te gaan, maar anders….”

Geen totaalverbod
De partijen die nu met het wetsvoorstel komen pleiten niet voor een totaalverbod op filmen of fotograferen na een ongeluk. De beelden kunnen de politie soms helpen bij een onderzoek. “Maar het dient geen enkel doel om die beelden vervolgens op Instagram, Facebook of Twitter te delen. Soms horen ouders via internet dat hun kind een ongeluk heeft gehad. Dat vinden we verwijtbaar”, zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg tegen de NOS.

Wat vind jij?
Er zijn al allerlei campagnes geweest om filmende ramptoeristen te ontmoedigen, maar dat heeft weinig resultaat gehad. Moeten we dan maar forse boetes en gevangenisstraf gaan opleggen om te voorkomen dat beelden van slachtoffers van een ongeluk online verschijnen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling