June tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June tot Twaalf

De Peiling: Fietshelm verplichten op de elektrische fiets?

1 juli 2020 • De Peiling

Om het aantal fietsdoden en zwaargewonden terug te brengen, moet de fietshelm voor alle elektrische fietsers verplicht worden. Dat staat in een adviesrapport aan de regering. De Fietsersbond is tegen en denkt dat veel mensen de fiets laten staan als de helm verplicht wordt. Wat vind jij?


Studie
Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgevinging schreven in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar een studie naar de effecten van politieke maatregelen op fietsen, autorijden, openbaar vervoer, milieu en verkeersveiligheid.

45 doden
Een opvallende advies in het rapport is om de fietshelm verplicht te stellen voor alle elektrische fietsen. Dat zou volgens de onderzoekers jaarlijks 45 doden en 1400 zwaargewonden schelen. Ook wordt geadviseerd om de fietshelm voor kinderen tot 12 jaar te verplichten.

Fietsersbond
De Fietsersbond is geen voorstander van een helmplicht.  De bond denkt dat er door een helmplicht minder mensen gaan fietsen. De schade voor de volksgezondheid door minder beweging is volgens de Fietsersbond groter dan de baten van een fietshelm.

Onveilig
“Het grootste gevaar is dat fietsen door die helmplicht onveilig gaat lijken’, zegt Jasper Kamminga van de Fietsersbond. “Ook daardoor gaan er minder mensen fietsen. Dat terwijl het fietsen Nederland juist zoveel brengt, niet alleen  gezondheid, maar ook op het gebied van bereikbaarheid. Stel je eens voor hoe vol de wegen zouden staan als al die fietsers met de auto zouden gaan.”

Wat vind jij?
De fietshelm is nu alleen verplicht voor de allersnelste elektrische fietsen. Vind jij het een goed idee om zo’n helm voor alle e-bikes verplicht te stellen of niet? Zou je er minder door gaan fietsen of niet? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling