De Peiling
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Farmaceut Novartis verzesvoudigt prijs kankermedicijn

9 januari 2019 • De Peiling

Farmaceutisch bedrijf Novartis heeft de prijs van een kankermedicijn verzesvoudigd. Het middel kost nu 92.000 euro per kuur. Verzekeraars noemen die prijsopdrijving pervers. Wat vind jij er van?

Nederlandse uitvinding

Het middel heet  lutetium-octreotaat en wordt gebruikt voor de behandeling van bepaalde zeldzame tumoren die kunnen opduiken in onder meer de maag, lever of alvleesklier. Het medicijn is een Nederlandse uitvinding. Het werd in de jaren tachtig ontwikkeld in het Erasmus MC.Het Rotterdamse ziekenhuis heeft er sinds het jaar 2000 meer dan 1500 patiënten uit het binnen- en buitenland behandeld met het middel, onder wie de overleden Apple-topman Steve Jobs.

Alleenrecht

De rechten voor het medicijn kwamen in 2011 in handen van een Frans bedrijf, dat in 2018 voor 3,3 miljard euro werd gekocht door het Zwitserse Novartis. Novartis het alleenrecht op omdat het een ‘weesgeneesmiddel’ is. Die status geeft tien jaar alleenrecht op verkoop van het middel in de Europese Unie en zeven jaar in de Verenigde Staten. Weesgeneesmiddelen zijn medicijnen tegen zeldzame ziekten.

Pervers

Ziekteverzekeraar zijn boos op Novartis. “We hebben sterk het gevoel dat er misbruik wordt gemaakt van de mogelijkheden om de prijs op te drijven”, reageert een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ . “Dit is een vorm van valsspelen.” Verzekeraar VGZ noemt de prijsopdrijving van het middel ‘pervers’.

Kamervragen

PvdA kamerlid Lilianne Ploumen heeft vandaag kamervragen aan minister Bruins van Volksgezondheid gesteld. Ze wil dat de minister alles op alles zet om er voor te zorgen dat patiënten het middel nog voor de oude prijs kunnen krijgen. Verder vraagt het kamerlid de minister om voortaan te voorkomen dat een door een ziekenhuis ontwikkeld medicijn aan een farmaceut wordt verkocht, die de prijs vervolgens opdrijft.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling