De Ochtendshow
Nu op NH Radio:
De Ochtendshow

De Peiling: Faalt de ouderenzorg in Nederland?

14 januari 2020 • De Peiling

Wat gaat er gebeuren als er de komende jaren 400.000 80-plussers bijkomen? Kunnen we die zorg wel aan? Niet als we doorgaan zoals nu, zeggen zorgbestuurders. Wat denk jij? Faalt de Nederlandse ouderenzorg?

Meer 80-plussers
De Nederlandse bevolking wordt steeds ouder. Over tien jaar zijn er volgens het Centraal bureau voor de Statistiek 1,2 miljoen 80-plussers. Daardoor zullen ook de zorgkosten flink gaan stijgen; met zo’n 5 miljard euro de in de komende tien jaar. Tegen die tijd zal twintig procent van de zorgkosten gemaakt worden door 80-plussers.

Personeelstekort
Een groot probleem zit hem in het personeelstekort, zegt Jeroen van den Oever, van thuiszorgorganisatie Fundis tegen RTL Nieuws. “We zitten op dit moment op een doodlopende weg als het gaat om de ouderenzorg. Het probleem is dat de handjes er niet zijn om de feitelijke zorg te leveren. We hebben nu al een groot tekort aan mensen. Ondertussen gaat de zorgvraag de komende jaren verdubbelen.”

Zelf zorg regelen
Ouderen zullen in de toekomst nog meer dan nu zelf zorg moeten regelen, verwacht de directeur Rob Dillman van het Isala Ziekenhuis in Zwolle. “Ouderen zullen langer thuis blijven wonen, en dus ook meer ondersteuning nodig hebben. Ze zullen zelf bijvoorbeeld voor een gezonde levensstijl moeten zorgen, en in een huis moeten wonen waarin ze oud kunnen worden. Ook van de rest van de bevolking zal meer gevraagd worden. In de vorm van meer mantelzorg, of hogere premies.”

Meer mantelzorg
Ook Jeroen van den Oever van thuiszorgorganisatie Fundis verwacht dat ouderen vaker bij vrienden en familie zullen moeten aankloppen: “We zijn nog heel erg gewend dat de overheid allerlei dingen regelt. Met name in de thuissituatie zal dat in afnemende mate nog geboden kunnen worden. Dus we moeten het erover hebben wat de verzorgingsstaat kan regelen en wat we in de wijk, met familie en anderen, moeten zien op te lossen.”

Wat denk jij?
Wat moet er in Nederland gebeuren om de ouderenzorg op peil te houden? Gaat we het redden met langer thuis wonen en meer mantelzorg? Of moeten er andere dingen gebeuren? We horen graag hoe jij daarover denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling