NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: ‘Elke dag vlees is niet meer van deze tijd’

21 november 2019 • De Peiling

Bijna zes op de tien Nederlanders beschouwen zichzelf als vleeseter. Maar een net zo grote groep is zich volgens Natuur&Milieu bewust van de klimaatimpact van vleesconsumptie en denkt dat minder vlees eten in ons land de norm wordt.

Vegamonitor
Voor de Vegamonitor heeft Natuur&Milieu een representatieve steekproef gehouden. Van de ruim duizend ondervraagden eet 37 procent een of meer dagen in de week geen vlees. Zo’n 2 procent van de ondervraagden is vegetariër. Een even grote groep eet geen vlees, maar wel wel vis. Minder dan 1 procent is veganist. Mannen eten meer vlees dan vrouwen.

Vijf dagen vlees
Gemiddelde Nederlanders eten vier tot vijf dagen in de week vlees, één dag in de week vis en een keer vegetarisch. Buiten de deur eten de meeste mensen altijd een gerecht met vlees of vis. De helft van de ondervraagden die wel eens voor vegetarisch kiezen, vindt het aanbod in restaurants te karig.

Klimaatverandering
Natuur&Milieu hoopt op een kentering en denkt dat meer mensen in gaan zien dat minder vlees eten positief is, omdat de productie van vlees belastend is voor het milieu en bijdraagt aan klimaatverandering. Zo stoten koeien het broeikasgas methaan uit en wordt voor de productie van veevoer soja verbouwd, waarvoor veel land nodig is. Om een kilo vlees te produceren is zo’n 5 kilo plantaardig voer nodig.

Wat vind jij?
Meer dan de helft van de ondervraagden bij Natuur&Milieu is eens met de stelling dat vlees eten niet meer van deze tijd is. We zijn benieuwd hoe jij daarover denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling