De Peiling: Een maand niet drinken is misschien wel beter voor je dan je denkt

2 januari 2020 • De Peiling

Tienduizenden Nederlanders houden na oud en nieuw de kurk op de fles. Een maand geen alcohol. Heel gezond natuurlijk, maar hoe hou je dat vol? Zou het iets voor jou zijn?

Ik Pas
Veel mensen hebben zich heilig voorgenomen om komende maand de pauzeknop in te drukken als het gaat om drank. Ze doen het voor de uitdaging, voor hun gezondheid of om fris het verse jaar te beginnen. De Britten noemen het Dry January. Hier in Nederland heet het fenomeen IkPas. De teller bij IkPas.nl staat momenteel op 30.000 deelnemers.

Goed voor je gezondheid
Een maand niet drinken heeft volgens het Trimbos Instituut direct effect op je gezondheid. Je lever krijgt de kans zich te herstellen en mensen die stoppen met drinken slapen vaak beter. Ook wordt je immuunsysteem sterker en ben je minder vaak zie.

Afvallen
Ook niet onbelangrijk als je stopt met drinken: Je valt af. Een wijntje bevat 82 calorieën. Een mixdrankje is goed voor 146 calorieën, een blikje bier 154. Dat is vergelijkbaar met een kroket. Bovendien heeft alcohol een ander vervelend effect: het vertraagt in je lichaam de afbraak van vet uit je voeding.

Minder drinken
Uit onderzoek blijkt dat mensen die meedoen met zo’n maand geen alcohol ook daarna vaak structureel minder drinken. Daarmee wordt de gezondheidswinst nog groter.

Wat doe jij?
Zou het wat voor jou zijn; proberen een maand de drank te laten staan? Of moet je er niet aan denken om te stoppen? We horen het graag van je.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

We voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. De Peiling is maandag tot en met donderdag van zes tot zeven ‘s avonds te horen. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling