Spitstijd
Nu op NH Radio:
Spitstijd

De Peiling: D66 wil soepeler drugsbeleid in Nederland

20 januari 2020 • De Peiling

D66 heeft samen met verslavingsdeskundigen een manifest opgesteld voor een soepeler drugsbeleid in Nederland. In plaats van hard optreden tegen nu nog verboden drugs als xtc, paddo’s, cocaïne en GHB zou er een gereguleerde drugsmarkt moeten komen. Wat vind jij daarvan?

Harde aanpak werkt niet
Volgens de opstellers werkt het hard optreden tegen drugs averechts. “De bekende mantra van méér bestrijding, méér drugswetten, méér repressie en méér stoere taal gaat het verschil niet maken”, schrijven D66, Jellinek-verslavingszorg en drugswetenschapper Ton Nabben in het manifest.

Heilloze weg
Oud-ministers Frits Bolkestein (VVD) en Hedy d’Ancona tekenden het manifest, net als strafrechtadvocaat Gerard Spong, misdaadjournalist Peter R. de Vries, zangeres Merol en Pepijn Lanen van raptrio De Jeugd van Tegenwoordig.
Volgens de opstellers van het manifest is de oorlog tegen drugs, zoals die niet alleen in Nederland wordt gevoerd, een ‘heilloze weg’.

Betere voorlichting
Verder pleit het manifest voor meer voorlichting en betere hulpverlening aan druggebruikers. Een nieuwe commissie moet het drugsbeleid gaan hervormen. “Waarbij het uitgangspunt is om gezondheidscrisis van drugs zo laag mogelijk te houden en de gezondheid, veiligheid en welzijn van onze samenleving als geheel zo goed mogelijk te waarborgen.”

Drugsmaffia
Verdere versoepeling van drugsbeleid druist in tegen de huidige regeringsplannen, waarbij alleen een proef met gereguleerde wietteelt is afgesproken. CDA en ChristenUnie gingen hiermee met tegenzin akkoord. Minister Grapperhaus van justitie kondigde na de moord op advocaat Derk Wiersum aan hard terug te zullen slaan tegen de drugsmaffia en zei dat het klaar moet zijn met de normalisering van drugsgebruik. Ook het recreatief gebruik van lachgas wil het kabinet verbieden.

Wat vind jij?
Keihard blijven aanpakken of verder versoepelen die drugsmarkt in Nederland? Wat lijkt jou de beste optie?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling