NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

De Peiling: CDA wil betaalde seks strafbaar maken

3 september 2020 • De Peiling

Regeringspartij CDA wil dat er een einde komt aan prostitutie in Nederland. Betalen voor seks moet strafbaar worden, vindt CDA-Kamerlid Anne Kuik. Prostituees worden niet vervolgd, hun klanten wel. Vind jij dat een goed idee?

Klanten vervolgen
Kamerlid Anne Kuik wil dat Nederland het Zweedse model overneemt. In Zweden is betalen voor seks sinds 1999 strafbaar. Prostituees worden er niet vervolgd, klanten wel. De Zweedse regering denkt dat door die maatregel straatprostitutie is gehalveerd.

Vrouw als product
“De meeste prostituees zouden eigenlijk geen seks willen met de man die voor hen staat”, zegt Kuik in het AD. “Maar het gebeurt toch, omdat er wordt betaald. De instemming wordt dus afgekocht, de vrouw is een product. Dat kán niet meer in deze moderne tijd.’’

De Amsterdamse Wallen
Volgens Kuik zijn er te veel misstanden in de prostitutie. Zo zouden er op de Amsterdamse Wallen vooral vooral prostituees uit arme gebieden in Oost-Europa achter de ramen zitten. De gemeente Amsterdam onderzoekt sterk uiteenlopende  scenario’s voor de toekomst van het Wallengebied; van helemaal geen ramen meer tot uitbreiding van het het aantal sekswerkplekken.

Bordeelverbod opgeheven
In het jaar 2000 werd in Nederland het bordeelverbod opgeheven. Dat had een eind moeten maken aan veel schimmige praktijken, maar legalisering heeft volgens Kuik de problemen niet opgelost. “Een mensenhandelaar als Saban B. kon jarenlang zijn gang gaan in het legale circuit.  Zo’n legaal bordeel is gewoon witwasserij van uitbuiting.’’
Burgerinitiatief
Met de motie van vandaag omarmt het CDA een burgerinitiatief van de christelijke jongerenbeweging Exxpose. Zij haalden vorig jaar ruim 40.000 handtekeningen op van mensen die vinden dat prostitutiebezoek strafbaar moet worden.
Wat vind jij?
Denk jij dat betaalde seks strafbaar maken een goed idee is ja of nee? We horen graag jouw mening.
Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling