NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

De Peiling: Carbidschieten toestaan of ook verbieden?

23 november 2020 • De Peiling

Op meerdere plekken in het land overwegen burgemeesters carbidschieten tijdens de jaarwisseling te verbieden. Vanavond vergaderen de veiligheidsregio’s er over. Wat vind jij? Moeten we dit alternatief voor vuurwerk ook verbieden of toestaan?

Populair
Carbidschieten is in trek als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. Daarop geldt dit jaar een verbod, om ziekenhuizen te ontlasten. Omdat het verbod niet geldt voor carbidschieten, wint dat nu snel aan populariteit.

Letsel
Uit het hele land stromen de bestellingen binnen bij carbidverkopers. Voorheen was het vooral populair in Noord- en Oost-Nederland. De oudejaarstraditie staat sinds 2014 op de lijst van immaterieel erfgoed. Bij de afgelopen jaarwisseling werd 6 tot 9 procent van het vuurwerkletsel veroorzaakt door carbidschieten.

Boa’s
De Nederlandse Boa Bond zou graag zien dat carbidschieten tijdens de jaarwisseling verboden wordt. Voorzitter Erik Lakenman is bang dat er rond de plekken waar carbid wordt geschoten opstootjes ontstaan en dat carbid als wapen wordt ingezet waarmee projectielen naar hulpverleners worden geschoten.

Boerenverstand
Ervaren carbidschieters zijn bezorgd over de plotselinge landelijke interesse in hun liefhebberij. “Het is niet ongevaarlijk. Je moet je gezonde boerenverstand gebruiken en geen gekke dingen doen”, zegt John Schoonheim, voorzitter van de Stichting Carbidschieten Drenthe tegen de NOS. “Carbidschieten bij de Amsterdamse grachten is bijvoorbeeld zeer onverstandig. Je moet veel ruimte hebben.”

Wat vind jij?
Zeg het maar: verbieden we deze jaarwisselingen ook het carbidschieten, net als vuurwerk? Of vind je dat dit moet kunnen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling