“Burgers zijn niet meer alleen meer de ogen en oren van de politie”, vertelt onderzoeker Vasco Lub van Politie en Wetenschap in dagblad Trouw. “Ze houden ook toezicht, assisteren bij voertuigencontroles en doen mee aan buurtonderzoeken.”
Die betrokkenheid van buurtbewoners levert veel positieve resultaten op. Maar vrijwilligers houden zich niet altijd aan de regels. “Burgers mogen bijvoorbeeld alleen iemand in de kraag vatten als ze hem op heterdaad betrappen. Maar we zien soms dat een burger iemand staande houdt, alleen omdat hij hem ergens van verdenkt. Of dat burgers zelf iemand gaan opsporen, terwijl dit voorbehouden is aan de politie”, zegt Lub.
Racistische opmerkingen als ‘pas op, er liep vandaag een zwarte man door de wijk’ zijn ook geregeld te lezen op buurtapps. Wijkagenten zeggen daar soms wat van, maar niet altijd. “Sommige wijkagenten moedigen bewoners juist aan om alles door te geven, ook de onderbuikgevoelens.”
In veel wijken hebben bewoners naast een Whatsapp-groep ook een eigen buurtwacht opgericht. “Ongeveer zevenhonderd buurtwachten in de helft van alle gemeenten lopen regelmatig patrouilles”, zegt Lub. “Sommige burgers leggen alle verdachte meldingen en locaties in hun buurt vast in databanken.”
Die fanatieke toewijding draagt volgens Lub een risico met zich mee. “Mensen kunnen gaan denken: we houden onze meldingen goed bij, we hebben 1500 wijkgenoten in onze app-groepen, we hebben veertig mensen die op straat patrouilleren. Waarom zouden we de politie nog inschakelen? Die bellen we pas als we onze verdachten gepakt hebben.”
Heeft de onderzoeker gelijk en zijn die fanatieke buurtwachten een risico? Of ben jij er juist blij mee nu steeds meer politiebureau’s gesloten worden?
Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]