Lunchroom
Nu op NH Radio:
Lunchroom

De Peiling: Burgemeesters willen messenverbod voor jongeren

2 november 2020 • De Peiling

Steeds meer jongeren hebben een mes bij zich. Burgemeesters zijn daar bezorgd over en pleiten na een reeks steekincidenten voor een messenverbod voor jongeren. Ze mogen ze niet kopen en niet op zak hebben. Vind jij dat een goed idee?

Niet verkopen
70 procent van de burgemeesters in Nederland is voorstander van een messenverbod voor jongeren. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS. De burgemeesters willen een verbod op het dragen van een mes en een verbod op de verkoop van messen aan jongeren.

Action Zaandam
Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad was één van de eerste die winkels zoals de Action, Hema en Blokker opriep geen messen meer te verkopen aan de jeugd. Dit voorjaar constateerde wijkagent Lesley de Boer dat meerdere kinderen in Zaanstad tussen de 12 en 14 jaar een groot mes bij zich droegen dat voor 99 cent te koop was bij Action.

Meer steekpartijen
Het aantal steekincidenten onder jongeren stijgt. Jongerenwerkers zien dat het messenbezit onder de jeugd is gegroeid. Ook worden er door de politie bij tieners steeds meer messen in beslag genomen.

De wet
Het dragen van steekwapens als vlindermessen en stiletto’s is al bij wet verboden, maar het is op straat nog toegestaan om een mes korter dan 28 centimeter op zak te hebben. Wel kan de politie het mes in beslag nemen als het duidelijk bedoeld is om letsel aan personen toe te brengen en niet om bijvoorbeeld een appel te schillen. Sommige gemeenten, zoals Zaanstad, hebben het op zak hebben van een mes al via lokale wetgeving verboden.

Wat vind jij?
Ben jij het met de burgemeesters eens en moet er een landelijk messenverbod voor jongeren komen? Hoe is zo’n verbod te handhaven? Moet er dan meer preventief gefouilleerd worden bijvoorbeeld?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling