Spitstijd
Nu op NH Radio:
Spitstijd

De Peiling: Boete voor reizen in openbaar vervoer zonder mondkapje wordt 95 euro

20 mei 2020 • De Peiling

Vanaf 1 juni is het dragen van een mondkapje verplicht in trein, bus, metro en tram om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De boete voor het niet dragen van een mondkapje in het ov wordt 95 euro. Wat vind jij van die boete?

Controle
Reizigers vanaf 13 jaar oud moeten in het openbaar vervoer een mondkapje gaan dragen. Wie dat niet doet kan dus een boete krijgen van 95 euro. Bij herhaalde overtreding kan het boetebedrag oplopen naar 350 euro. De handhaving van de mondkapjesplicht wordt overgelaten aan het personeel van de vervoerbedrijven.

Alleen noodzakelijke reizen
Het ov is vanaf juni weer normaal in bedrijf, maar blijft voorlopig alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Er mag slechts 40 procent van het normale aantal passagiers worden vervoerd, zodat afstand houden mogelijk blijft.  Scholieren en studenten mogen de komende periode zo min mogelijk gebruik maken van het openbaar vervoer en sowieso niet tijdens de spits reizen.

Soorten mondkapjes
Voor gebruik in het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, volgens de overheid voldoende. Mondkapjes die worden verkocht in bijvoorbeeld supermarkten en drogisterijen kunnen worden gebruikt in het openbaar vervoer. Zelf een mondkapje maken kan ook. Bekijk hier de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje. Een sjaal, het gebruik van een kraag van een jas en mondkapjes gemaakt van een sok zijn niet toegestaan in het openbaar vervoer.

Anderhalve meter op perron

In de stations en op de perrons hoeven reizigers hun mondkapje nog niet op te hebben. Daar geldt wel de regel dat zij anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Zodra een passagier in de trein, bus, tram of metro stapt moet het mondkapje op.
 
Wat vind jij?
95 euro boete voor het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer. Wat vind jij daarvan?
 
 
Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling