Boete voor appen op de fiets wordt 95 euro

31 januari 2019 • De Peiling

Wie na 1 juli wordt betrapt op appen op de fiets, krijgt een boete van 95 euro. Er wordt al jaren over een appverbod op de fiets gesproken, omdat appende fietsers vaker bij verkeersongelukken betrokken zouden zijn. Wat vind jij van die boete?

Ministerraad

De ministerraad bespreekt dit voorstel van verkeersminister Cora Van Nieuwenhuizen morgenmiddag. Haagse bronnen bevestigen een bericht daarover van het Algemeen Dagblad.

Bedrag

De hoogte van de boete zou zijn afgestemd op andere straffen die nu al gelden voor verkeersovertredingen door fietsers. Fietsen onder invloed kost 100 euro en door rood rijden 95 euro. Geen licht op je fiets? 55 euro. Een automobilist moet 240 euro betalen als die rijdend gepakt wordt met een mobieltje in de hand. Het verschil met de boete van 95 euro voor appende fietsers is volgens experts onder meer te verklaren door de schade (aan anderen) die de overtreding kan opleveren.

Elektronisch apparaat

In de wet komt te staan dat het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het besturen van voertuigen wordt verboden. Ook sms’en en bellen vallen dus onder het verbod. De term ‘mobiel elektronisch apparaat’ is gekozen met het oog op de introductie van nieuwe hand-held devices in de toekomst. Die vallen dankzij deze brede term ook onder de nieuwe wet.

Handhaving?

Het appverbod voor fietsers was al eerder aangekondigd. De politievakbonden vroegen zich toen al af of er wel voldoende capaciteit is bij de politie om zo’n verbod te handhaven.

Wat vind jij?

App jij wel eens op de fiets of zie je het anderen doen? Maak je daardoor gevaarlijke verkeerssituaties mee? Gaa deze boete daar tegen helpen of haalt dat bij gebrek aan handhaving niet veel uit? We horen graag hoe jij daar over denkt?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

We voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. De Peiling is maandag tot en met donderdag van zes tot zeven ‘s avonds te horen. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling