NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: BOA Bond wil siervuurwerkverbod voor consumenten

26 oktober 2020 • De Peiling

Knalvuurwerk is de komende jaarwisseling al verboden in Amsterdam. De BOA Bond wil ook een verbod op siervuurwerk, omdat hulpverleners ook daarmee worden bekogeld rond de jaarwisseling. Ben jij voor of tegen zo’n verbod op siervuurwerk?

Onbegrijpelijk
De BOA Bond vindt het onbegrijpelijk dat de Amsterdamse burgemeester Halsema vasthoudt aan een gedeeltelijk vuurwerkverbod, terwijl Rotterdam juist wel kiest voor het verbieden van alle soorten vuurwerk vanwege de veiligheid. “Ook sierpijlen kunnen gericht worden op de handhavers”, zegt Ruud Kuin van de BOA Bond.

Vuurwerk als wapen
Volgens de voorzitter van de BOA Bond is oudejaarsavond het onveiligste moment van het jaar. Hij baseert zich op allerlei onderzoeken. “Er zijn heel veel incidenten. Heel veel hulpverleners, handhavers en agenten worden bestookt met vuurwerk. Vuurwerk wordt als wapen gebruikt, het wordt gericht op onze BOA’s en agenten, dus dit moet echt stoppen.”

Handhaven
Afgelopen week deed het Amsterdamse gemeenteraadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren een poging om de burgemeester over te halen tot een algeheel vuurwerkverbod.. Maar volgens Halsema is handhaven naast de coronaregels complex en intensief. Van Lammeren denkt net als de BOA Bond dat handhaven bij een totaalverbod een stuk eenvoudiger is. “Wij willen geen consumentenvuurwerk omdat het compleet uit de hand loopt, de artsen willen geen vuurwerk, de politie wil het niet en ook de BOA’s zeggen: kies voor een algeheel vuurwerkverbod. Maar mevrouw Halsema zegt ik ga het niet uitvoeren.”

Wat vind jij?
Moet naast het knalvuurwerk ook het siervuurwerk worden verboden? En dan alleen in Amsterdam of overal? We horen graag hoe jij daarover denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling