NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: Ballonnen oplaten in heel Nederland verbieden?

9 juni 2020 • De Peiling

Het is een feestelijk gezicht; honderden ballonnen die worden opgelaten bij bijvoorbeeld een bruiloft. Toch kiezen steeds meer gemeenten voor een verbod. In Noord-Holland mag het in 28 gemeenten niet meer. De ballonnen zijn schadelijk voor het milieu. Dieren raken verstrikt in de linten of zien de resten voor voedsel aan. Vind jij dat er een landelijk verbod op het oplaten van ballonnen moet komen?

Schadelijk
Ballonnen oplaten is met name schadelijk voor dieren die in zee leven. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen voor voedsel aan. Resten van ballonnen blokkeren het spijsverteringskanaal waarna de dieren langzaam verhongeren en sterven. Ook raken ze verstrikt in de linten. Biologisch afbreekbare ballonnen lijken een oplossing, maar zijn dat volgens de milieu-organisaties niet. De ballonnen breken in de natuur pas na zeer lange tijd af.

Op meer plekken verboden
Steeds meer gemeenten verbieden ballonoplatingen. In één jaar tijd is het aantal gemeenten met een verbod verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting De Noordzee. Vorig jaar had in maart 17 procent van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen, nu is dat 41 procent.

Ballonnen op het strand
Al vijftien jaar doet Stichting De Noordzee officieel strandafvalonderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. Gemiddeld liggen er elf ballonresten op honderd meter strand. Veel ballonnen belanden in zee.

Geen landelijke regels
Er zijn voor het oplaten van ballonnen geen landelijke regels. De overheid laat toestaan of verbieden aan gemeenten over. Dat zorgt voor grote regionale verschillen. Friesland is koploper. In die provincie kiest 78 procent van de gemeenten voor een verbod. Noord-Holland staat op de tweede plaats met een verbod in 60 procent van de gemeenten. Hekkensluiter is Limburg, waar ballonnen oplaten in 13 procent van de gemeenten is verboden.

Wat vind jij?
Ben jij voor of tegen een landelijk verbod op het oplaten van ballonnen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling