Alkmaar gaat bedelaars bekeuren

22 januari 2019 • De Peiling

Bedelaars moeten 90 euro boete betalen als ze worden betrapt in Alkmaar. Het bedelverbod wordt binnenkort van kracht. Goed idee of niet?

Onveilig gevoel

De gemeente Alkmaar wil vooral opdringerige, hinderlijke en/of agressieve vormen van bedelen met de boete tegengaan. Deze bedelaars zorgen bij het publiek voor sterke gevoelens van onbehagen en onveiligheid. meldt de gemeente in het Noordhollands Dagblad.

Borden plaatsen

De maatregel, waar het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar in december toe besloot, moet nog officieel gepubliceerd worden. Ook worden er nog verbodsborden geplaatst. Als dat is gebeurd mogen bedelaars niet meer hun hand ophouden op het Geert Groteplein, rond winkelcentrum De Mare en in de gehele Alkmaarse binnenstad.

Huidige aanpak werkt niet

De gemeente kiest voor het beboeten van de overtreders, omdat de huidige aanpak niet werkt. Nu moeten overtreders aanhouden worden, naar het politiebureau gebracht, waar de aanhouding moet worden geregistreerd. Dat brengt veel administratieve rompslomp met zich mee.

Zelfde personen

Volgens de gemeente Alkmaar zijn het veelal dezelfde personen die mee moesten naar het bureau. Het is niet gelukt om deze mensen naar een zorginstelling te krijgen. Nu worden de mogelijkheden van handhavers verruimd en hoopt de gemeente en komt de gemeente met een bedelverbod, al is niet duidelijk waar de bedelaars die boete van 90 euro van gaan betalen.

Wat vind jij?

Moeten meer gemeenten het voorbeeld van Alkmaar volgen en bedelaars gaan beboeten of niet? We horen graag hoe jij daar over denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

We voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. De Peiling is maandag tot en met donderdag van zes tot zeven ‘s avonds te horen. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling