NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

De Peiling: Alcohol-enkelband wordt ook in Noord-Holland ingevoerd

19 mei 2020 • De Peiling

Geen alcoholslot in de auto maar een enkelband. Die moet voorkomen dan veroordeelde drankrijders opnieuw met een slok op achter het stuur kruipen. Via zweetvocht meet de alcoholmeter 24 uur per dag hoeveel alcohol iemand in zijn bloed heeft. Na een succesvolle proef wordt de alcoholenkelband ook in Noord-Holland ingevoerd. Wat vind jij daarvan?

Alcoholverbod
Iemand die met drank op achter het stuur wordt gepakt of zich schuldig maakt aan uitgaansgeweld waarbij alcohol in het spel was, kan al een alcoholverbod krijgen. Dat verbod is eenvoudig te omzeilen omdat mensen maar twee keer per week met een blaastest of bloedonderzoek op alcoholgebruik worden gecontroleerd. Op dit moment staan 500 mensen onder toezicht van de reclassering omdat zij een alcoholverbod hebben gekregen.

Enkelband
Het grote voordeel van de enkelband is dat naleving van het alcoholverbod veel beter in de gaten kan worden gehouden. De alcohol-enkelband wordt 24 uur per dag gedragen. De data wordt automatisch naar de reclassering gestuurd. Zelfs het drinken van één glaasje wordt al geregistreerd.

Geslaagde proef
De afgelopen maanden hebben 91 veroordeelde drinkers vrijwillig een enkelband gedragen. De resultaten van de proef zijn positief. Het aantal mensen dat door de enkelband niet meer drinkt is volgens de reclassering ‘spectaculair hoog’, omdat de drager van de enkelband beseft dat hij of zij continu in de gaten wordt gehouden.

Verplicht
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie neemt de alcoholenkelband op in de wet. Het dragen is dan niet meer vrijwillig maar kan door de rechter opgelegd worden als iemand een alcoholverbod heeft gekregen.

Alcoholslot mag niet meer
Om alcohol in het verkeer aan te pakken, werd al eerder het alcoholslot ingevoerd. De automobilist moest in een apparaatje blazen voordat de auto gestart kon worden. In 2015 oordeelde de Hoge Raad dat het alcoholslot niet meer mag worden opgelegd.

Wat vind jij?
Denk jij dat we met de alcoholenkelband een goed middel in handen hebben om mensen die met een slok op voor allerlei problemen zorgen aan te pakken of niet?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling