De Peiling
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

De Peiling: Afvalbelasting in veel gemeenten fors omhoog

10 januari 2019 • De Peiling

Huishoudens gaan dit jaar meer betalen voor de inzameling van afval. Gemiddeld stijgt de afvalstoffenheffing met 6,1 procent. De extra belasting moet afvalscheiding en recycling stimuleren. Denk jij dat dat werkt

Enkhuizen duur

Het gemiddelde bedrag dat er in 2019 aan afvalstoffenheffing betaald moet worden is 257 euro per jaar. In Enkhuizen is dit gestegen naar 418 euro per jaar. Daarmee betalen Enkhuizers 12 keer meer voor hun huisvuil als bijvoorbeeld inwoners van Nijmegen. Ook de buurgemeente Stede Broec laat zijn inwoners diep in de buidel tasten met een bedrag van 417 euro per jaar, zo blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis.

139 procent omhoog

Volgens onderzoekscentrum Coelo van de Rijksuniversiteit Groningen, wordt de stijging veroorzaakt door het Rijk, dat de afvalstoffenbelasting die afvalverwerkers moeten betalen met 139 procent verhoogt.

Afvalverwerking

Afvalverwerkers betalen die afvalstoffenbelasting voor al het afval dat wordt verbrand of gestort. Een hoge belasting moet hergebruik en recycling stimuleren, in plaats van verbranden en storten van afval. De afvalbedrijven berekenen die belasting door aan gemeenten, die op hun beurt deze extra kosten dekken door burgers extra te belasten.

Gemiddelde stijging 6,1 procent

Een meerpersoonshuishouden betaalt dit jaar gemiddeld 289 euro aan afvalstoffenheffing, 6,1 procent meer dan vorig jaar. Zonder de verhoging van de afvalstoffenbelasting door het rijk zou deze stijging 2,1 tot 2,6 procent kleiner zijn geweest.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling