Spitstijd
Nu op NH Radio:
Spitstijd

De Peiling: 4000 euro subsidie op aanschaf nieuwe elektrische auto

3 februari 2020 • De Peiling

Wie een elektrische auto koopt, krijgt vanaf 1 juli 4000 euro van de aankoopprijs terug. Milieuminister Van Veldhoven heeft daarover afspraken gemaakt met auto- en milieuclubs. Tweedehands stekkerauto’s krijgen een aanschafsubsidie van 2000 euro. Wordt elektrisch rijden daarmee voor jou betaalbaar?

Goedkopere auto’s
De subsidie van 4000 euro voor nieuwe elektrische auto’s geldt voor modellen tot 45.000 euro, meldt RTL Nieuws. Het aanbod in deze prijsklasse wordt steeds groter. Dit jaar komen meerdere autofabrikanten met ‘instapmodellen’ die elektrisch rijden voor een grotere groep mensen betaalbaar zou moeten maken. De ANWB heeft een overzicht online staan van de modellen die dit jaar op de markt komen.

Tweedehands
Ook kopers van een tweedehands elektrische auto komen in aanmerking voor subsidie. Zij krijgen 2000 euro. De auto moet dan wel via de vakhandel worden gekocht. Daar is voor gekozen omdat subsidie voor verkoop tussen particulieren te fraudegevoelig is.

Vervoer vergroenen
Komende jaren worden meer maatregelen genomen om het vervoer te vergroenen. In het hele land worden duizenden extra laadpalen geplaatst.

Klimaatakkoord
In het klimaatakkoord is afgesproken dat er een aanschafsubsidie komt om het aantrekkelijker te maken voor particulieren om een elektrische auto aan te schaffen. “Zodat het voor iedereen aantrekkelijk en betaalbaar wordt om de overstap te maken”, zei Van Veldhoven daar toen over.

Wat vind jij?
Komt de aanschaf van een elektrische auto bij jou in zicht als je daar duizenden euro’s subsidie op krijgt? Of blijft zo’n auto ook dan te duur en ben je bang dat deze subsidie vooral in de zakken terecht komt van mensen die zo’n auto eigenlijk best zelf zouden kunnen betalen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling