June tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June tot Twaalf

De hele maand november – Activiteiten in het Joods Historisch Museum

1 november 2020 • De Agenda

Ondanks de coronamaatregelen is er nog altijd veel te beleven in het Joods Historisch Museum. Ook in de maand november zijn er vele evenementen en tentoonstellingen te zien, sommigen zelfs op afstand te bekijken middels een livestream. Margriet Kotek schoof aan bij De Agenda om hier meer over te vertellen.

Waterlooplein

‘Oh Waterlooplein, oh Waterlooplein, ‘t is mooi en lelijk tegelijk, armoedig en toch ook weer rijk, ‘t is weemoed met ‘n scheutje gein: het Waterlooplein’
Veelbezongen, geschilderd, gefotografeerd en wereldberoemd in Amsterdam: het Waterlooplein. Tot en met begin 2021 presenteert het Joods Cultureel Kwartier Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten, een uitgebreide tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam, waarin de bekende én onbekende geschiedenis wordt ontrafeld. 

Lezing: Geef Me Je Afval En Ik Vertel Wie Je Bent

Hoe zal er over vijfhonderd jaar teruggekeken worden op onze tijd? Wat zal er opgegraven worden? Aan de hand van welke resten zullen de archeologen van de toekomst proberen om te achterhalen wie wij waren en hoe wij leefden? Ze zullen stuiten op bad-eendjes, eindeloos veel plastic tuinstoelen, misschien een verdwaald seksspeeltje. Afval weerspiegelt onze cultuur.

Volgens de Italiaanse schrijver Italo Calvino vinden we het prettig om ons afval buiten te zetten omdat we daarmee telkens bevestigen dat we zelf nog geen afval zijn geworden. Wij bestaan nog! Afval zegt niet alleen iets over wie we zijn, maar refereert ook aan vergankelijkheid en sterfelijkheid. Wat blijft? Wat blijft niet? Wat laten we (bewust of onbewust) na? En wat willen we dat bewaard blijft? In deze lezing neemt filosoof Lisa Doeland ons afval onder de loep.

Werkplaats Droombos

Eli Content (1943) maakte voor de zolder van het Kindermuseum een Droombos vol gekke en clowneske figuren. Een bos waar geheimzinnige geluiden klinken en waar bomen, dieren en mensen zo verbonden zijn dat je bijna niet ziet waar de een ophoudt en de ander begint. Maak je eigen droomfiguur voor het Droombos onder begeleiding van een atelierdocent.

Meer informatie of tickets? Kijk op: www.jck.nl

Zelf nog een leuke uittip? Zin in een uitstapje dit weekend? Bel tijdens de uitzending naar 088-8505152, spreek een voicemail in op 088-8505707 of mail [email protected].

NH Radio - De Agenda
Margriet Kotek over het Joods Cultureel Kwartier
NH Radio - De AgendaMargriet Kotek over het Joods Cultureel Kwartier
Te gast: Margriet Kotek
Deel dit artikel

Een fragment van De Agenda

Zin in een uitstapje dit weekend? Heb je zelf een uittip? Bel tijdens de uitzending naar 088-8505152, of spreek de voicemail in op 088-8505707. Contact: [email protected].

Meer van De Agenda