Muziek voor volwassenen
Nu op NH Radio:
Muziek voor volwassenen

De geschiedenis van de Sint-liederen

28 november 2019 • Hi-Ha-Hilarius

Per jaar komen er tientallen nieuwe Sinterklaasliederen uit. Vooral op kanalen als youtube stromen er nieuwe teksten binnen. Toch zijn de meeste Sinterklaasliedjes die wij zingen al heel oud. Zo dateert ‘Zie, ginds komt de stoomboot’ uit 1850. 

 

De oudst bewaard gebleven liederen rond Sint-Nicolaas stammen uit de zestiende eeuw. In de loop van de eeuwen veranderen de thematieken in de liederen, waarmee de liedjes veranderingen in het sinterklaasfeest weerspiegelen. Door de eeuwen heen verwijzen veel liedjes naar onderdelen van het sinterklaasfeest. Zo wordt er al in de zeventiende eeuw in liedteksten verwezen naar het geven van geschenken en lekkernijen. Henk van Benthem uit Amsterdam is een kenner van het volkslied, met als specialisatie het Sint-Nicolaaslied. Samen met onze Sjoerd nam hij de eeuwenoude liedjes door EN werd er natuurlijk gezongen. Luister hieronder naar het fragment. 

NH Radio - Hi-Ha-Hilarius
De geschiedenis van de Sint-liederen
NH Radio - Hi-Ha-HilariusDe geschiedenis van de Sint-liederen
Deel dit artikel

Een fragment van Hi-Ha-Hilarius

Elke maandag tot en met donderdag gaat Sjoerd Hilarius op zoek naar de meest spraakmakende, lachwekkende verhalen en maakt daar prachtige reportages van.

Hi-Ha-Hilarius is een vaste rubriek van Spitstijd met Aart en Barbara.

Meer van Hi-Ha-Hilarius