De Ontbijttafel
Nu op NH Radio:
De Ontbijttafel

“De ananas is het ideale medicijn tegen liefdesverdriet”

Bron: Lex Boon
15 januari 2019 • Lunchroom

Journalist Lex Boon kreeg een ananasplant van zijn vriendin, nét voordat ze het uitmaakte. Vervolgens raakte hij zo gefascineerd door de vrucht dat hij de hele wereld over reisde op zoek naar bijzondere verhalen over de ananas. Dit heeft geresulteerd in een boek met de toepasselijke titel: Ananas.

Zijn eerste ontdekking was dat alle ananassen in de supermarkt een nummer hebben. “Er staat altijd een getal bij, 6,7,8 of zelfs 9. Ik vroeg aan de groente- en fruit manager wat dat betekende, en dat was heel simpel: het is de maat van de ananas. Bij maat 6 gaan er dan 6 ananassen in een doos, enzovoort.” Het was het begin van een vijf jaar durende speurtocht naar ananas-weetjes voor Lex, die indertijd nog herstellende was van zijn stukgelopen relatie.

“Ik wist niet meer zo goed wat ik moest met mijn leven, en hield me vast aan de ananasplant.” En dus stelde Lex op Google een alert in zodat hij melding kreeg van alle berichten over ananassen wereldwijd. Het eerste bericht dat hij kreeg ging over boze ananas-boeren in Thailand. De boeren blokkeerden de weg omdat ze het niet eens waren met de lage prijs van ananassen. “Dat klonk als een mooi verhaal, en Thailand is een mooie bestemming”, aldus Lex. Een paar dagen later zat hij in het vliegtuig naar Thailand.

Voor zijn boek is Lex de hele wereld over geweest. Zo is hij onder andere op bezoek geweest bij de uitvinder van de pizza Hawaii in Canada en heeft hij geslapen in een ananas- kasteel in Schotland. Hij mag zich nu met recht ananassoloog noemen!

Benieuwd naar alle verhalen van Lex? Luister hieronder het hele interview hier terug:

Deel dit artikel

Een fragment van Lunchroom

Iedere werkdag tussen 12:00 – 15:00 uur het laatste nieuws, reportages van verslaggevers op locatie, een actuele gast in de studio, het weer met Jan Visser, de Rijdende Reporter en Bernd de Boer peilt de mening van Noord-Hollanders over actuele zaken in De Peiling.

Meer van Lunchroom