De Ochtendshow
Nu op NH Radio:
De Ochtendshow

Coronamaatregelen zorgen voor opvallende uitvaarten

18 juni 2020 • June tot Twaalf

Het werk van uitvaartondernemers wordt altijd als mooi werk gezien. Tijdens de coronacrisis kregen zij het extra druk. Koop Geersing, zelfstandig uitvaartondernemer bij Yarden & Geersing vindt het mooi dat hij iets voor iemand kan betekenen in een moeilijke periode. Hij is namelijk niet altijd uitvaartondernemer geweest, hij maakte een opvallende carriereswitch.

Koop: “Ik werkte als Hoofd Radio bij de AVRO, een mooie baan. Maar toen overleed mijn vader, dat is inmiddels acht jaar geleden. Ik merkte hoe mooi het werk van een uitvaartondernemer is, eigenlijk wist ik meteen dat ik dit ook wilde doen. Het voelde als een roeping.”

Door de coronamaatregelen zijn uitvaarten er anders uit gaan zien. Er mochten bijvoorbeeld maar 30 mensen aanwezig zijn, dat wordt per 1 juli verhoogd naar 100 mensen: “We zagen het gebruik van live-streams bijvoorbeeld toenemen. Veel verzekeringen hebben een live-stream nu opgenomen in hun pakket. Maar wat ik het belangrijkste vind is om te kijken naar wat er wel kan. Ik dacht elke keer ‘hoe kan ik ervoor zorgen dat het toch een mooi uitvaart wordt?” Zo heb ik met een familie bedacht om een stoet met auto’s te laten langsrijden. De mensen gaven door het raam een bloemetje aan. Ook stond de kist buiten. Zo konden mensen toch op een hele mooie manier afscheid nemen.”

“Ik vind het mooi dat ik troost kan bieden. Ik regel natuurlijk de praktische dingen, zoals de kaart, de begrafenis of crematie en de dienst, maar ik praat ook veel met de nabestaanden. Dat menselijke aan dit beroep vind ik heel mooi. Inmiddels ben ik wel bekend met de dood, ik lig niet elke nacht wakker. Maar de persoonlijke verhalen raken me zeker. Dan ga ik een eind fietsen, lekker naar buiten. Of ik praat met mijn vriendin. Op die manier kan ik het weer loslaten.”

Koop Geersing heeft de radio niet helemaal achter zich gelaten, want hij presenteert nog ‘Waarheen, Waarvoor?’ bij ons op NH Radio. “In die gesprekken praat ik met mensen over het leven en de dood. Ik vind het bijzonder om te zien dat mensen zo veerkrachtig zijn. Sommige mensen hebben alles verloren, maar blijven toch positief. Dat bewonder ik.”

Te gast: Koop Geersing
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf