Keur in de Middag
Nu op NH Radio:
Keur in de Middag

COFFEECORNER

12 oktober 2020 • June tot Twaalf

In het programma June tot Twaalf leest Richard Kemper elke week zijn column voor. Meer weten? De volledige column vindt je hieronder terug!

“Goedemorgen!” roep ik tegen de dames achter de enorme plexiglazen stellage bij de balie van de sportschool. “Nou, dat valt wel mee!” zucht de ene terwijl ze vermoeid op de knop drukt om het draaihekje te openen. Ik wil linksaf slaan richting coffeecorner maar het stopbord is enorm. “Hé hé hé hé!!! An-de-re-kant!” roept de andere . Zo ken ik ze helemaal niet. Deze dames zijn altijd het omgekeerde van de mopperende ouwe mannen bij de Muppets. Supervrolijk en verrassend ad rem. Toen een bezoekster mij laatst trots vertelde dat ze drie kilo kwijt was, sprong de ene opeens achter de balie vandaan, wees naar mìjn buik en riep “Gevonden!” Gierend van het lachen verdween ze high fivend met de andere weer achter de counter. Maar niet vandaag . “De coffeecorner is dicht en als je er wat over te ZEIKEN hebt, niet bij ons!”

Na de laatste persconferentie moest de coffeecorner op slot. Een wirwar van rood witte plastic linten markeert de ruimte. Tafels en stoelen staan rommelig op elkaar gepropt in de hoeken, alles staat schots en scheef. Alsof mijn moeder net achteruit heeft ingeparkeerd. Een dichte coffeecorner, is dat zo’n ramp? Nou, deze coffeecorner is meer dan een coffeecorner. Het is een ontmoetingsplek. Een vluchtheuvel. Een opvanghuis voor sporters die zo gaan sporten, net gesport hebben of eigenlijk hadden moeten sporten, maar blijven zitten omdat ze niet weg willen lopen in iemand’s verhaal. En niks doelgroepstyling met houten tafeltjes, leren kuipstoelen, stalen kozijnen en hangplanten uit de muur, gewoon formica meubels en knaloranje banken. Die vindt iedereen lelijk en dat verbindt. Daarom tref je er ook alle soorten mensen door elkaar. Ik ga er vaak gewoon in hoekje zitten en een beetje luisteren.

Naar de zeikerd die aan zijn vrienden vertelt hoe erg hij het keffertje van zijn vrouw haat. “Die moet ik dus uitlaten. Oké, geen probleem. Bìnnenlaten, dat is een ander verhaal!” De spierbundel die niet ophoudt over de ruzies en het ingedutte sexleven thuis. “Ons favoriete standje? Een misverstandje!” Het ultrarechtse kakwijf dat haar verwende zoontje probeert op te voeden als hij het over ‘kutallochtonen’ heeft. “Hé, dat zeg je niet! Zó vrouwonvriendelijk! Klote-allochtonen ja?” De jonge vrouw die teleurgesteld is in het verjaardagcadeau van haar vriend. “Een magnetron… ik zei nog, volgens mij heb ik al iets in huis dat elke keer na 30 seconden klaar is.” En het stel dat constant op elkaar zit te fitten en waarvan de man heel hard roept of iemand weet welk apparaat zijn vrouw in deze sportschool het meest gebruikt? “Het pinapparaat in de hal!” Kortom: deze coffeecorner is voor iedereen een uitje. En nu is ie dicht. De dames achter de balie vertellen dat iedereen er bloedchagerijnig van is en dat ze al de hele week worden afgesnauwd. Er zit voor alle bezoekers namelijk nog maar één ding op: sporten. En dat is van niemand hier de bedoeling. Gelukkig maar.

NH Radio - June tot Twaalf
'COFFEECORNER' door Richard Kemper
NH Radio - June tot Twaalf'COFFEECORNER' door Richard Kemper
Te gast: Richard Kemper
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf