NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

Boete voor ouders van kind dat pest

20 juni 2019 • De Peiling

Zou het werken om ouders van een kind dat pestgedrag vertoont een flinke boete te geven? In Amerika dreigen ze met boetes die kunnen oplopen tot 500 dollar. Moeten we in Nederland de ouders van pestkoppen ook flink in de portemonnee gaan raken of heb jij een beter idee om pesten te stoppen?


Geldboetes en gevangenisstraf

De stad Plover in de staat Wisconsin was in 2015 de eerste die met boetes voor de ouders van pestende kinderen kwam. Andere steden volgen dat voorbeeld nu. In North Tonawanda, in de staat New York, riskeren ouders niet alleen een flinke geldboete. Er kan zelfs een gevangenisstraf tot 15 dagen aan ouders worden gegeven wanneer hun kinderen hardleerse pestkoppen zijn.

Afschrikkend effect

De strenge straffen voor ouders van pestkoppen zijn vooral als afschrikking bedoeld. Een aantal ouders heeft een schriftelijke waarschuwing gekregen na pestgedrag van hun kind, maar er is nog niemand beboet of in de cel gegooid.

Nederlandse pestkoppen

Van alle basisschoolleerlingen zegt 19,5 procent incidenteel te pesten, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Jeugd Instituut. In groep 8 van het basisonderwijs zegt 3,5 procent van de leerlingen vaak te pesten. Van de leerlingen in het voortgezet onderwijs zegt 21,7 procent incidenteel te pesten. 4,5 procent van de leerlingen zegt vaak te pesten. Jongens pesten twee keer zo vaak als meisjes.

Wat vind jij?

Er zijn al allerlei projecten tegen pesten verzonnen, met wisselend resultaat. Zie jij iets in het beboeten van ouders van pestkoppen of haalt dat niks uit? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling