Nu op NH Radio:
OLM

BNNVARA vindt Balkendendenorm veel te laag voor Matthijs van Nieuwkerk

2 mei 2019 • De Peiling

BNNVARA wil dat er voor Matthijs van Nieuwkerk een uitzondering wordt gemaakt op de regels voor wat presentatoren van de publieke omroep mogen verdienen. De omroep is bang Van Nieuwkerk aan een commerciële omroep te verliezen als hij niet meer krijgt dan de Balkenendenorm van 194.000 euro.


Balkenendenorm

De Balkenendenorm is vernoemd naar Jan Peter Balkenende, minister-president van Nederland van 2002 tot 2010. De norm is tot stand gekomen nadat er verontwaardiging was ontstaan over de hoge salarissen en ontslagvergoedingen voor openbare bestuurders en mensen met een publieke functie. Volgens de huidige regelgeving gaan presentatoren die momenteel meer dan een minister verdienen bij het aangaan van een nieuw contract terug naar de Balkenendenorm.

Half miljoen

Van Nieuwkerk verdiende vorig jaar 363.000 euro, een stuk minder dan het half miljoen dat hij eerder kreeg, toen hij vaker op televisie was. Als hij na de zomer van 2020 zijn contract verlengt, gaat hij terug naar 194.000 euro. Sommige presentatoren van de publieke omroep die minder vaak op tv komen, verdienen evenveel.

Uitzondering

Mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVARA  wil daarom dat een aantal uitzonderingen op de regelgeving gehandhaafd worden. “De kans bestaat dat we Matthijs kwijtraken”, zegt hij in het Algemene Dagblad.  “Dat is een grote zorg. Aan mensen als hij, en ook aan Eva Jinek bijvoorbeeld, wordt dagelijks getrokken door commerciële partijen. Daar kunnen ze zo twee à drie keer meer verdienen.”

Wat vind jij?

Wat mag Matthijs van Nieuwkerk van jou verdienen? En maakt het je wat uit of dat bij de publieke- of bij de commerciële omroep gebeurt? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling