Keur in de Middag
Nu op NH Radio:
Keur in de Middag

Bloembollen kunnen de grond in!

15 oktober 2020 • June tot Twaalf

Het mag dan steeds kouder en guurder worden buiten, maar dit is de tijd om bloembollen in de grond te stoppen. Onze plantenman Frank Verkerk heeft praktische tips en trucs zodat jij dit voorjaar een mooie bloementuin hebt. 

Wanneer moeten die bollen nou de grond in? 

Frank Verkerk: “Zodra de temperatuur rond de 10 graden begint te schommelen kan je gaan planten. Je kunt dan planten tot de Kerst, maar hoe eerder je plant, hoe sneller je ervan kan genieten. Het moet wel echt koud genoeg zijn. Belangrijk is dat de bol een paar weken minstens 8 graden of kouder krijgt, dat is nodig voor het opstarten van de bol. Als je plant met te warm weer, komt dat de kwaliteit van de bloem niet ten goede.”

Planten

Frank Verkerk: “Op de verpakking staat vaak hoe ver de bollen uit elkaar moeten. Er is een heel eenvoudige vuistregel voor hoe diep je moet planten, altijd twee keer de dikte van de bol. Wel natuurlijk even opletten of dat je hem met zijn kontje naar beneden plant. Extra water of voeding heeft een bol in de volle grond niet nodig. Een bol is eigenlijk vergelijkbaar met een ei, het zijn wonderlijke dingen. Planten in een pot kan natuurlijk ook. Zorg dan wel dat de pot goed afwatert en er iets onder in de pot zit zoals bladeren of hydrokorrels. Zet de bollen minimaal een centimeter van de rand zodat ze met vorst ook goed beschermd zijn.”

Tot slot nog drie belangrijk tips van onze plantenman:

  1. Doe het planten samen, dat is veel gezelliger.
  2. Koop geen goedkope rommel. Kost het niks, dan is het niks. Koop bij een kweker of goed tuincentrum. Ga voor kwaliteit.
  3. Een tip voor de portomonee: gebruik overblijvers. Dan heb je langer plezier hebben van een bol. krokussen, sneeuwroem, blauwe druifjes, prairielelie of botanische tulpjes. Als je er daarvan tien bollen onder de grond stopt, heb je er met een paar jaar wel veertig!
NH Radio - June tot Twaalf
Frank Verkerk over de verzorging van planten in het najaar
NH Radio - June tot TwaalfFrank Verkerk over de verzorging van planten in het najaar
Te gast: Frank Verkerk
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf