Muziek voor volwassenen
Nu op NH Radio: Muziek voor volwassenen

Belasting op vliegreizen om het milieu te redden?

13 mei 19 • De Peiling

Er moet een belasting op vliegreizen komen om vliegen minder aantrekkelijk te maken. Dat vinden voorstanders van een vliegtax. Tegenstanders vrezen banenverlies en economische schade. Ben jij voor of tegen zo’n vliegbelasting?


Belastingvrij vliegen

Belastingvrij vliegen is als roken in de jaren vijftig: het is de gewoonste zaak van de wereld, schrijft dagblad Trouw vandaag. De krant heeft de hand weten te leggen op een nog ongepubliceerd rapport van de Europese Commissie. Daarin staat dat een belasting op vliegen nauwelijks nadelige effecten op de werkgelegenheid en de economie zou hebben. Wel daalt de CO2 uitstoot en wordt de geluidsoverlast voor omwonenden van luchthavens minder.

‘Geen enkel milieu-effect’

De conclusies van het rapport zijn in tegenspraak met de bewering van KLM dat een vliegtaks Nederlandse banen kost en dat een louter Nederlandse vliegtaks ‘geen enkel positief milieu-effect’ heeft. Nederland is één van de zeventien Europese landen die niet of nauwelijks belasting heffen op vliegen.  Alleen het Verenigd Koninkrijk, Italië, Noorwegen, Duitsland en Frankrijk hebben een belasting op vliegreizen van gemiddeld 15 euro of meer per passagier.

Wat vind jij?

Zie jij het zitten, een flinke belasting op vliegen en dan lekker weg in eigen land of met de trein de grens over? Of wil jij graag goedkoop als een Floortje Dessing de wereld over en ben je dolblij met voordelige vliegtickets? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling

Lees verder