De Ontbijttafel
Nu op NH Radio:
De Ontbijttafel

Belangrijk: niet snoozen!

11 september 2020 • June tot Twaalf

Een betere huid, je minder snel zorgen maken, je gelukkiger voelen, alerter zijn, makkelijker afvallen: goed slapen is gezond voor iedereen! Ook op tijd je bed uitstappen doet wonderen voor een energieke dag. Voor iedereen die moeite heeft om s’ochtends uit bed te komen is er het boek Dear Good Morning’, van schrijfster Lienke de Jong.

Samen met slaapexperts maakte zij dit boek, om tips te geven hoe je beter kunt slapen. En ze spoort iedereen aan de dag fitter te beginnen. ‘Begin je ochtend energiek! Een wandeling, yoga, hardlopen: doe iets waar je energie van krijgt. Ga desnoods dansen in je huiskamer’. En volgens Lienke ook belangrijk: niet snoozen! ‘Tel tot 15, en na die 15 seconden kun je het beste direct je bed uit stappen en klaarstaan voor de ochtend’. 

Lienke was jaren álles behalve een ochtendmens. ‘Toen ik een fulltime baan kreeg na mijn studententijd had ik opeens een heel ander ritme. Ik werkte, kwam moe thuis, moest dan boodschappen doen en had geen vrije tijd meer. Het tijdstip waarop ik nog iets kon doen zou de ochtend zijn. En dat ben ik toen gaan doen: radicaal aanpassen en de ochtend gebruiken om te gaan sporten’. Een goede keus, want het heeft Lienke haar leven heel positief veranderd. 

Volgens Lienke dénken veel mensen dat zij een avondmens zijn, maar dit is vaak een aangeleerd ritme. ‘Netflix, nog even op je mobiel, extra dingen doen omdat je vrije tijd hebt: zoveel mensen kunnen véél eerder slapen dan ze nu doen. Maar dan moeten ze van die avond gewoonte af en beter de ochtend gaan gebruiken’. 

NH Radio - June tot Twaalf
Lienke de Jong over 'Dear Good Morning'
NH Radio - June tot TwaalfLienke de Jong over 'Dear Good Morning'
Te gast: Lienke de Jong
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf