Spitstijd
Nu op NH Radio:
Spitstijd

Bakken met RutgerBakt

13 november 2020 • June tot Twaalf

Op vrijdag komen bij June tot Twaalf de lekkerste gerechten voorbij in Koken op vrijdag. Deze week is het de beurt aan een van onze leukste culinaire vaste gasten, de eerste winnaar van Heel Holland Bakt Rutger van den Broek.

Met Sinterklaas in aantocht is het weer tijd voor de lekkerste kruidige koekjes van dit jaar en het leuke is, het is helemaal niet moeilijk om te maken. *Tromgeroffel* We gaan vandaag speculaasjes maken! Rutger heeft hele goede tips om ze net zo lekker te maken zoals bij de banketbakker. 

Het zit ‘m namelijk in twee dingen. Allereerst krijg je dit voor elkaar door je eigen speculaas kruiden te mixen. Die kun je dan naar eigen inzicht nog aanvullen met bijvoorbeeld gember of venkel of Rutger zijn favoriet anijs.

Hierbij het recept om je eigen speculaaskruiden te maken.

We rekenen hier met theelepels, maar je kunt ook eetlepels gebruiken.

Welke kruiden heb je nodig?

  • 8 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 2 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 3/4 tl gemalen kardemom

En voor wat extra pit en een beetje spice kun je nog anderhalve theelepel gemalen witte peper toevoegen. Mocht je dit niet willen maken, geen probleem in de supermarkt kun je ook de koek en specerijen kruiden kopen. Alleen … dan proef je wel het verschil. Je eigen mix smaakt net even anders en dat maakt de speculaas net even lekkerder. Nu we de speculaaskruiden hebben kunnen we verder gaan met de speculaasjes. Het is niet heel ingewikkeld om te maken. 

‘We gaan een z-deeg maken, dat houdt in dat het deeg moet rusten in de koelkast’. 

Wat heb je nodig?

  • 500 gr Zeeuwse bloem
  • 240 gr boter, op kamertemperatuur
  • ¾ tl zout
  • ½ citroen, rasp
  • 275 bruine basterdsuiker
  • 60 ml karnemelk
  • 25 gr speculaaskruiden
  • 2 tl baking soda (zuiveringszout)

Verder nodig

  • extra bloem, voor het uitrollen
  • 1 ei, losgeklopt
  • blanke amandelen, om te garneren

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en meng deze tot een samenhangend deeg. Kneed vooral niet te lang door. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur, maar liever een hele nacht, rusten in de koelkast. Zo kunnen de kruiden lekker in het deeg trekken. 

Haal het deeg een uur voor gebruik uit de koelkast, anders is het keihard. Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed het deeg voor gebruik nog kort door. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter en snijd het eventueel bij tot een mooie ‘brok’. 

Je ziet Zeeuwse bloem staan, tip nummer twee voor de lekkerste speculaasjes. Een niet alledaags product welke je ook niet in de gewone supermarkt koopt. Maar waarom dan Zeeuwse bloem? 
“Het is bloem uit gebied met een zeeklimaat. De tarwe bevat meer vocht en daardoor bevat het  minder eiwitten. Waardoor er minder gluten in zitten en de koekjes brossiger worden. Je moet helaas naar een molenwinkel of online. De allerlekkerste speculaas krijg je met Zeeuwse bloem”.   

Leg vervolgens het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het met losgeklopt ei. Decoreer het deeg met de amandelen en bestrijk het daarna nogmaals met ei. Bak de speculaasbrokken in 45-55 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Je laat ze afkoelen op het rooster om de knapperigheid te behouden. 

Rutger: “Het leukste van het bakken van speculaas is toch wel dat het huis er zooo ontzettend heerlijk van gaat ruiken.”

Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf