NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Ambulancebroeder Ron Sitek na 38 jaar met pensioen

10 december 2018 • Lunchroom

Ron Sitek werkte 38 jaar op de ambulance in Amsterdam. In oktober ging hij met pensioen en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Dat komt omdat hij een nogal bewogen carrière had: hij kreeg te maken met bedreigingen en werd zo’n beetje hét symbool van hulpverleners waar je volgens oud-burgemeester Cohen ‘met je poten vanaf moest blijven’. Hij was bovendien als hulpverlener in Volendam bij de nieuwjaarsbrand in café ‘t Hemeltje. Hij maakte ook de Bijlmerramp van dichtbij mee. En hij werd Amsterdammer van het Jaar.

De aanleiding daarvoor was heel akelig omdat hij met de dood werd bedreigd tijdens zijn werk. “We kregen een melding dat er iemand was neergestoken en troffen een jochie aan op straat die in zijn long gestoken was. Terwijl wij hem aan het helpen waren, kwam opeens zijn broer aangerend. Hij wilde ons én de hele wereld doodmaken, we hebben echt moeten vluchten”, aldus Ron.

Ron is blij dat hij nu kan gaan genieten van het leven, want hij heeft veel heftige situaties meegemaakt. Wat het meeste indruk heeft gemaakt op Ron is de nieuwjaarsbrand in Volendam. De beelden van die nacht ziet hij nog steeds op zijn netvlies.

Toch kijkt hij vooral positief terug op zijn jaren bij de ambulance, want hij heeft veel mensenlevens gered – “ik heb de tel niet bijgehouden hoor” – en ook veel baby’s geboren zien worden.

Benieuwd geworden naar het hele verhaal? Luister hier het hele interview terug:

Deel dit artikel

Een fragment van Lunchroom

Iedere werkdag tussen 12:00 – 15:00 uur het laatste nieuws, reportages van verslaggevers op locatie, een actuele gast in de studio, het weer met Jan Visser, de Rijdende Reporter en Bernd de Boer peilt de mening van Noord-Hollanders over actuele zaken in De Peiling.

Meer van Lunchroom