Muziek voor volwassenen
Nu op NH Radio:
Muziek voor volwassenen

“Accepteer de rommel, en laat je kinderen lekker koken.”

30 april 2020 • June tot Twaalf

Toen haar buurmeisjes vroegen om een bakblik voor het maken van cupcakes uit een kant en klaar pak, vond Karin Luiten, van koken met Karin,  het tijd voor verandering. Ze schreef het grote Kinderkookboek zonder pakjes en zakjes. 

Vanaf de leeftijd dat kinderen zelf kunnen lezen, kunnen ze met dit boek leren koken. Papa’s en mama’s zijn bijna altijd overbodig. 

In het boek begint Karin bij het begin. Wat voor potten en pannen heb je nodig? En hoe gebruik je eigenlijk een mes? Volgens Karin is het niet zo gevaarlijk, zolang je maar goed uitlegt hoe het werkt. Ook geeft ze tips om dingen makkelijker te maken voor de kleintjes. Een lente-uitje kan je prima knippen, daar hoeft geen mes aan te pas te komen.

Het boek begint met de basics, ze legt uit hoe je aardappels en pasta kookt. Maar na de eerste stappen leert ze de kinderen ook hoe je een tomaat ontvelt, of hoe je spruitjessoep maakt.

Karin: “Als kinderen van kleins af aan leren om van alles zelf te maken en te proeven, hebben ze daar een leven lang plezier van.”

Voordat Karin het boek uitbracht, heeft ze veel recepten getest met testkokkies. 50 kinderen hebben recepten geprobeerd en gaven daar feedback op. Zo schreef Karin in een van haar eerste recepten voor een tosti ‘besmeer een kant met boter’, maar toen kreeg ze de vraag welke kant dat dan was. Links of rechts? 

Karin: “Op die manier leerde ik veel over hoe kinderen denken, zo kon ik elke keer het boek aanpassen tot het helemaal goed was.”

Ondanks dat Karin aanbeveelt om de kinderen lekker alleen in de keuken op te sluiten, heeft ze wel een GMT, oftewel een Grote Mensen Tip. Zo geeft ze de tips om knakworstjes in de pasta te vervangen voor lamsworstjes van de slager.

“Accepteer de rommel, en laat je kinderen lekker koken.”

Te gast: Karin Luiten
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf