De Ochtendshow
Nu op NH Radio:
De Ochtendshow

AB, KOMT TERUG!

6 juli 2020 • June tot Twaalf

Welke Ab? Kijk, zo snel kan het gaan. Ab Osterhaus! Onze vrolijke pessimist. Tot een paar maanden geleden nog onze nationale buurman die elke dag ongevraagd bij je aanbelde om te vertellen dat er een dakpan scheef lag. Zo’n buurman die de hele tijd ontzettend gelijk heeft maar toch irritant wordt als ie dat elke dag komt halen. Maar goed, niemand wist wat ons overkwam dus we hielden ons vast aan Ab. Eerlijk is eerlijk, hij heeft ons met zijn angstaanjagende retoriek toch behoorlijk in het gareel gekregen. En de overheid dingen laten doen die niemand voor mogelijk hield. Maar waar is Ab? Op omscholingscursus misschien? Nu we met z’n allen net doen of we Corona hebben verslagen moet Ab een ander werkgebied zoeken. Die zijn er gelukkig genoeg. 

Hij zou bijvoorbeeld iets zinnigs kunnen zeggen over de miljarden subsidie die de afgelopen jaren zijn gestopt in het bevorderen van biomassa-installaties. Opeens blijkt volgens de Europese koepel van wetenschappers dat die meer CO2 opwekken dan kolen en gas en “een hele slechte energiebron” zijn. De miljarden subsidie die zijn geïnvesteerd waren “zinloos”. Waar komt dit opeens vandaan? Is dit een nieuw inzicht? Is er iets veranderd aan de techniek waardoor we nu pas weten hoe het echt zit? Nee! Dit hadden we allang kunnen weten. De ondernemers die de afgelopen jaren multimiljonair zijn geworden van de subsidies voor hun houtverbrandingsfabrieken wisten het zelfs. Ik ken een paar van die mannen. Die ga ik op het volgende hockeyfeestje helemaal arm zuipen en oproepen om ons geld linea recta terug te storten. Kansloos natuurlijk, maar ze kunnen op z’n minst vanuit hun olifantenlullenleren Maseratistoelen hun excuses aanbieden. Of spijt. Of berouw. Dat schijnen namelijk drie totaal verschillende dingen te zijn. 

Althans, volgens Pieter Heerema van het CDA die spijt en berouw wel passend vindt voor het feit dat we honderdduizenden Afrikanen met berenklemmen hebben gevangen om ze in Curaçao als slaaf te verhandelen, maar excuses echt te ver vindt gaan. Het ruimt wel lekker op zo, weer een partij minder om te overwegen bij de verkiezingen. Volgens de tegenstanders van ‘excuses’ erken je daarmee dat je er schuld aan hebt en daarvoor vinden zij het te lang geleden. Nou heb ik van mijn vrouw geleerd dat bijna niets te lang geleden kan zijn om je schuldig over te voelen dus het heeft vast gewoon met geld te maken. Bij spijt en berouw hoef je alleen triest te kijken, bij excuses moet je betalen. Waar komt die laffe koppigheid bij het CDA om volmondig ‘sorry’ te zeggen in ‘Gods Naam’ vandaan? Als er een partij is die zou moeten weten hoe belangrijk het is om je zonden te erkennen… Los het op, schoon schip, door! Als het om dat stomme geld gaat, laat er nou heel toevallig voor de komende jaren nog 11,4 miljard euro op de plank liggen voor 628 biomassafabrieken… Beste Ab, leg jij het nog één keer uit? Naar jou luisteren ze tenminste. 

Te gast: Richard Kemper
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf