NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Is het ‘hen’ of ‘hun’?

17 november 2020 • June tot Twaalf

Hen, hun, hunnie, zullie of hullie welke woorden gebruik jij en gebruik je de juiste vorm? Al sinds jaar en dag bestaat er bij taalpuristen irritatie over de juiste vorm van hen en hun. Om alle toekomstige verwarring uit de weg te helpen, wijst Marc van Oostendorp ons weer de weg in het Nederlandse taal doolhof.

“In de zestiende eeuw is er ergens een schoolmeester geweest (Meneer van Heulen) die bedacht heeft hoe je ‘hen en hun’ moet gebruiken. We zitten nu vierhonderd jaar later nog altijd vast aan die rare verzonnen regels. Hen gebruik je als het een lijdend voorwerp is of een voorzetsel. Hun gebruik je bij een bezittelijk voornaamwoord of een meewerkend voorwerp. Vaak kan je het woord ‘aan’ of ‘voor’ weglaten als je hun gebruik. Als je er nou echt niet uitkomt gebruik dan gewoon ‘ze’ dan zit je altijd goed.”

Wil je het hele gesprek terugluisteren inclusief uitgebreide voorbeelden van Marc, luister hieronder dan het hele fragment terug.
NH Radio - June tot Twaalf
Is het ‘hen’ of ‘hun’?
NH Radio - June tot TwaalfIs het ‘hen’ of ‘hun’?
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf