June Tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June Tot Twaalf

26 november – Podcastserie Vondel was een Vrouw

22 november 2020 • De Agenda

Vondel, Bredero, P.C. Hooft: wie kent ze niet? Maar wie heeft er wel eens gehoord van Katharina Lescailje, Lucretia van Merken of Catharina Questiers? Vrouwen die door hun tijdgenoten in de 17de en 18de eeuw werden gezien als de nieuwe ‘Vondels’ van het toneel, maar in de 19de eeuw geen plek kregen in de literaire canon. Met de podcastserie Vondel was een Vrouw brengt Theater kwast hen in acht afleveringen, waarin de invloedrijkste Nederlandse toneelschrijfsters uit de vroegmoderne tijd besproken, weer voor het voetlicht.

Roos Hamelink, historicus bij Goeie Ouwe Koeien, is samen met haar tafelheer Imre Besanger achter de microfoon gekropen om deze vroegmoderne toneelschrijvende vrouwen beter te leren kennen. Gerenommeerde historisch letterkundigen zoals Olga van Marion, Feike Dietz  en Nina Geerdink nemen Roos en Imre mee op sleeptouw. 

Op 26 november 2020 verschijnt de eerste aflevering online. Centraal staat de dichtende Brabantse Barones Juliana de Lannoy (1738-1782). Gaan ambitie, schrijverschap en liefde samen? Hoe ziet de volmaakte man eruit? Had ze aanbidders? En waarom benoemt Imre haar tot de Nederlandse Jane Austen? Onderzoeker en docent aan de KU Leuven, Lieke van Deinsen, deelt haar uitgebreide kennis over deze ambitieuze schrijfster en trekt en passant een vergelijking met Amy Winehouse.

De podcast verschijnt vanaf tweewekelijks en is te beluisteren via alle populaire podcastplatforms zoals Spotify en Apple music.

Zelf nog een leuke uittip? Zin in een uitstapje dit weekend? Bel tijdens de uitzending naar 088-8505152, spreek een voicemail in op 088-8505707 of mail [email protected].

NH Radio - De Agenda
26 november - Podcastserie Vondel was een Vrouw
NH Radio - De Agenda26 november - Podcastserie Vondel was een Vrouw
Te gast: Imre Besanger
Deel dit artikel

Een fragment van De Agenda

Zin in een uitstapje dit weekend? Heb je zelf een uittip? Bel tijdens de uitzending naar 088-8505152, of spreek de voicemail in op 088-8505707. Contact: [email protected].

Meer van De Agenda